Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut][Ps] Graffiti na ścianie

SZPENI0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dzisiejszym tutorialu pokażę wam jak otrzymać taki efekt:

malowanienamurze15.jpg

lub taki:

grafffffiti.jpg

Do wykonania tego potrzebna nam będą:

• Tło czyli murowana ściana (lub co innego)
  • Obraz który będziemy chcieli umieścić na ścianie

Ja będę się posługiwał tym obrazem:

graffiti%2525252B3d%2525252Bphotoshop.png

oraz tym tłem:

brickwallstockbywardlarv.jpg

1. Tworzymy nowy dokument o wymiarach 1024 x 768 pikseli lub o takich jakie nam odpowiadają

2. Tworzymy 1 nową warstwę.

3. Na pierwszej warstwie czyli na tle naklejamy naszą ścianę[plik->otwórz->otwieramy obraz ściany->zaznaczamy go całego opcja zaznaczenie prostokątne(skrót M)->kopiujemy->wklejamy na tle w nowo utworzonym pliku]

4. Teraz robimy to sama z obrazem który chcemy umieścić na ścianie z tym ze nie wklejamy go na tle lecz na warstwie nr. 2

5. Teraz powielamy(klikamy prawym klawiszem na tło i wybieramy opcję Powiel warstwę...) tło 2 razy.

6. Pozbawiamy teraz koloru naszą trzecią warstwę(powstałą z powielenia tła) (czyli klikamy Obraz->Dopasowania->Czarno-biały...->OK)

Powinno to teraz wyglądać tak:

beznazwy1t.jpg

7. Teraz zniekształcamy naszą czarno-białą warstwę(klikamy Filtr->Rozmycie->Rozmycie Gaussowskie). Rozmycie ustawiamy na 2,4 piksela i klikamy ok.

8. W tym punkcie klikamy prawym k. myszy na rozmytą, czarno-białą warstwę->klikamy powiel warstwę... i tam w oknie które się wyświetliło w drugim oknie wyboru (Dokument:) wybieramy ''Nowy'' i wpisujemy niżej nazwę np. 12345.

9. Klikamy OK. Nasza warstwa pojawia się w nowym oknie, jako oddzielny dokument. Tego nam właśnie trzeba. Zapisujemy plik w formacie .psd, najlepiej na pulpicie.

10. Teraz wracamy do naszego pliku i usuwamy w nim warstwę ''Tło kopia 3''

11. Możemy teraz zniekształcić gaffiti. Zaznaczamy je na palecie Warstwa i wybieramy Filtr>Zniekształcenie>Przemieszczenie. W oknie dialogowym możemy poeksperymentować z ustawieniami skalowania zniekształceń i innymi. Ja ustawiłem wartości skalowanie poziomego i pionowego na 4. W oknie ''Wybierz mapę przemieszczeń'' wybieramy plik 123 który nie dawno otworzyliśmy i klikamy Otwórz.

12. Teraz warstwę Tło kopia 1 przenosimy nad warstwę z graffiti oraz klikamy Obrazek->Dopasuj->Czarno-biały i zmieniamy jej tryb mieszania na Ostre Światło.

powinno to teraz wyglądać tak:

beznazwy1zc.jpg

13. W ostatnim punkcie klikamy na warstwę Tło kopia 1 i trzymając wciśnięty ctrl klikamy na miniaturkę graffiti w warstwie ''Warstwa nr.2''(która jest niżej). I teraz wykonujemy ostatni ruch. Na palecie Layers klikamy ikonkę Utwórz maskę warstwy.

Out:

graffitinascianie.jpg

76561198039595471.png

Opublikowano

Zacznijmy od tego ,że w tym momencie się wydurniasz.

Tutka widziałam już dawno temu na innej stronie , a dokładniej tego z którego wziąłeś out z flagą.

Więc proszę wyjaśnij mi ile Twojego pomysłu było w tym tutku? Bo jak dla mnie to jest tylko i wyłącznie skopiowanie czyjeś pracy.

Gdybyś sam wymyślił taki efekt to ok, ale tak się nie stało.

Opublikowano

Nie obchodzi mnie to ze widziałaś to na innej stronie, znałem ten sposób od dawna nie z jakieś tam strony tylko po prostu kolega mnie kiedyś zapytał jak umieścić obraz np. na ścianie tylko żeby realniej wyglądał a nie tak po prostu po wklejeniu. Żeby było widać te wgłębienia itd. Po konbinowałem trochę i do szedłem do tego sam bez niczyjej pomocy. Jeśli nie wierzysz to sory a te kilka outów tu jest po to żeby było widać efekt jaki można otrzymać po wykonaniu pracki. Po coś je znalazłem w necie i po coś je tu wkleiłem chyba.

76561198039595471.png

Opublikowano

Kurcze, koleś zchowaj się, okay ?

Ale Ty bajeczki kręcisz, myślisz, że ktoś Ci uwierzy?

Jak już to tylko przedszkolak.

Jak to znalazłeś to dowód na to, że skopiowałeś tutorial, bo szukałeś takiego out'a.

1321373093-U145988.png

By

Me

Nakurwjać do mojej galerii !

<GLIK>

Opublikowano

Zacznijmy od tego ,że w tym momencie się wydurniasz.

Tutka widziałam już dawno temu na innej stronie , a dokładniej tego z którego wziąłeś out z flagą.

Więc proszę wyjaśnij mi ile Twojego pomysłu było w tym tutku? Bo jak dla mnie to jest tylko i wyłącznie skopiowanie czyjeś pracy.

Gdybyś sam wymyślił taki efekt to ok, ale tak się nie stało.

Udowodnij to. Linki proszę.

Historia stworzenia Mańka

27.08.2009 Moderator War Rock

08.01.2011 Global Moderator

03.05.2012 Administrator

Now Elita

Opublikowano

Udowodnij to. Linki proszę.

Już dawałam ale mod Thtsn usunął post z tym...

http://photoshop.pl/node/6569

Edit: przy okazji...

Jeśli nie wierzysz to sory a te kilka outów tu jest po to żeby było widać efekt jaki można otrzymać po wykonaniu pracki. Po coś je znalazłem w necie i po coś je tu wkleiłem chyba.

Pierwszy raz spotykam się z sytuacją żeby ktoś szukał outów w necie do "swojego" tutoriala.

Tym zdaniem się wkopałeś kolego.

To nie byłem ja tylko x070x /Thtsn

Opublikowano

Zamykam temat i przenoszę go do kosza. Autor nie otrzyma ostrzeżenia/bana gdyż włożył też trochę swojej pracy.

Aczkolwiek użył out'a znalezionego w internecie na innej stronie. Więc temat nie może pozostać tutaj.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...